Επικοινωνήστε Μαζί Μας

    Τι είναι η χοληστερόλη (χοληστερίνη);

    Η χοληστερόλη είναι λιπίδιο με διάφορους τύπους που βρίσκεται στα τοιχώματα όλων των κυττάρων του σώματος. Παράγεται ένα μέρος τους από το ήπαρ (συκώτι) περίπου το 80% και ένα άλλο μέρος τους 20% προέρχονται από τη διατροφή. Μεταφέρεται μέσα στο σώμα μέσο της κυκλοφορίας του αίματος με τη μορφή της «λιποπρωτεΐνης». Είναι σημαντική για τη διατήρηση της ακεραιότητας των κυττάρων και την παραγωγή ορμονών, βιταμίνης D και άλλων ουσιών.

    Ποιοι είναι οι Τύποι της Χοληστερόλης;

    ΚΑΛΗ ΚΑΚΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗHDL – η «καλή» χοληστερόλη

    Είναι η χοληστερόλη λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας και μεταφέρει τη χοληστερόλη από τους ιστούς του σώματος στο ήπαρ, όπου διασπάται.

    LDL – η «κακή» χοληστερόλη

    Είναι η χοληστερόλη των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας και μεταφέρει τη χοληστερόλη προς τους ιστούς του σώματος, ιδιαίτερα στις αρτηρίες , όπου συσσωρεύεται.

    Πρέπει να ρυθμίζεται η χοληστερόλη;

    Η υψηλή χοληστερόλη δεν προκαλεί συμπτώματα. Είναι σημαντική όμως η παρακολούθηση της και η ρύθμιση της με τη διατροφή, την σωματική άσκηση και αν χρειαστεί με τα απαραίτητα φάρμακα, ώστε να διατηρείται η χοληστερόλη στα συνιστώμενα επίπεδα.

    Ποια είναι τα επιθυμητά επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα;

    Ολική Χοληστερόλη

    240 mg/dl η υψηλότερη είναι ΥΨΗΛΗ

    200 – 239 mg/dl είναι ΟΡΙΑΚΑ ΥΨΗΛΗ

    Κάτω από 200 mg/dl είναι ΕΠΙΘΥΜΗΤΗ

    HDL Χοληστερόλη

    60 mg/dl η υψηλότερη είναι ΑΡΙΣΤΗ

    πάνω από 40 mg/dl είναι ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ

    κάτω από 40 mg/dl είναι ΜΗ ΕΠΙΘΥΜΗΤΗ

    LDL χοληστερόλη αξιολογείται με βαθμούς επικινδυνότητας για άτομα:

    χαμηλού κινδύνου < 116 mg/dl

    μέτριου κινδύνου < 100 mg/dl

    υψηλού κινδύνου < 70 mg/dl

    πολύ υψηλού κινδύνου < 55 mg/dl

    Ποια διατροφή πρέπει να ακολουθήσω για να διατηρήσω σε καλά επίπεδα τη χοληστερόλη;

    1) Μείωση των κορεσμένων και trans λιπαρών στη διατροφή.

    Αυτά τα λιπαρά υπάρχουν σε γλύκα, τηγανητά, λιπαρά κρέατα και στο βούτυρο.
    Αυξάνουν την LDL(«κακή») χοληστερόλη.

    2) Αύξηση των μονοακόρεστων λιπαρών στη διατροφή
    Τέτοια είναι τα λιπαρά στο ελαιόλαδο και τους ξηρούς καρπούς.

    3) Κατανάλωση τροφών με φυτικές ίνες
    Όπως όσπρια, φρούτα, λαχανικά.

    4) Σωστός τρόπος μαγειρέματος
    Αντί να τηγανίζουμε τα τρόφιμα, προτιμάμε άλλους τρόπους όπως το βράσιμο, ψήσιμο στο φούρνο, μαγείρεμα στον ατμό ή ψητά στην σχάρα. Πριν σερβίρουμε το φαγητό πετάμε το επιπλέον λίπος που εμφανίζεται μετά το μαγείρεμα.

    5) Προσοχή σε τρόφιμα με «κενές» θερμίδες
    Αυτά περιέχουν κρυμμένα λίπη και ζάχαρη και ελάχιστα θρεπτικά συστατικά. Τέτοια τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται είναι τα παρασκευάσματα σφολιάτας, τα γλυκά και τα ανθρακούχα ποτά.

    Η αυξημένη χοληστερόλη αποτελεί παράγοντα κινδύνου σοβαρών καρδιαγγειακών νοσημάτων (π.χ. στηθάγχη, καρδιακό έμφραγμα, ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο).

    Γίνεται έτσι κατανοητό και επιβεβλημένο να διατηρούμε τη χοληστερίνη σε καλά επίπεδα.

    Σ’ αυτό, σημαντικό ρόλο έχουν η παραδοσιακή υγιεινή Μεσογειακή διατροφή, η σωματική άσκηση, η διακοπή καπνίσματος, η ελάττωση του σωματικού βάρους και η αποφυγή άγχους.

    Στο διαγνωστικό κέντρο Doctors Plus και ειδικά στο Μικροβιολογικό του Τμήμα μπορούμε να πραγματοποιήσουμε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, για τον έλεγχο των επιπέδων της χοληστερίνης στον οργανισμό των εξεταζόμενων.

    Επίσης σας προσφέρουμε πακέτα εξετάσεων για τον Λιπιδαιμικό Έλεγχο με εξετάσεις όπως:

    • APO A1/APO B
    • CHOL (ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ)
    • HDL ( ΚΑΛΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ)
    • LDL (KAKH XΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ)
    • LP (a) ΛΙΠΟΠΡΩΤΕΙΝΗ
    • TRIG (ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ)
    • ΑΘΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
    • ΗΛΕΚΤΡΟΦΟΡΗΣΗ ΛΙΠΟΠΡΩΤΕΙΝΩΝ
    • ΟΛΙΚΑ ΛΙΠΙΔΙΑ